Rakan SIMAAS anda!

PETIKAN HADIS

Posting Terbaru!

Posting Terbaru!

Sunday, December 12, 2010

Majlis Mengawal Pengubatan Alternatif!

TERKINI 13 Disember 2010: Berita Harian!

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan akan mewujudkan Majlis Perubatan Tradisonal bagi mengawal pertumbuhan serta aktiviti pengamal perubatan tradisional dan komplimentari.

Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata Majlis itu akan berperanaan sebagaimana Majlis Perubatan Malaysia (MMC) dan Majlis Pergigian Malaysia (MDC), yang mengawal doktor serta doktor gigi dalam negara. Beliau berkata, selain penubuhan badan itu, pengiktirafan terhadap pengamal perubatan tradisonal oleh kementerian hanya diberi kepada mereka yang mempunyai asas serta diiktiraf oleh persatuan perubatan tradisional masing-masing.

"Itu caranya kementerian beri pengiktirafan. Untuk itu, kementerian akan ada satu majlis seperti MMC yang mengawal doktor dan MDC yang mengawal semua doktor gigi," katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan) pada persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Abdul Ghapur dalam soalannya ingin tahu kaedah yang diguna pakai oleh Kementerian Kesihatan bagi mengelak kekeliruan pengguna terhadap ubatan rawatan tersebut, memberi pengiktirafan dan bagaimana untuk mentafsir jenis rawatan.

Liow berkata, Persatuan Perubatan Tradisonal Islam, Persatuan Perubatan Melayu Tradisional (URUT), Persatuan Akupuntur dan Persatuan Ayurveda yang mengiktiraf pengamal perubatan tradisonal itu juga terbukti mempunyai kepakaran tersendiri dalam bidang tersebut.

Beliau berkata, untuk memastikan hanya pengamal perubatan yang berkelayakan dan mempunyai kepakaran sahaja beroperasi, kementerian sedang menggubal Rang Undang-Undang Perubatan Tradisional dan Komplimentari di mana melaluinya semua pengamal perlu berdaftar dengan Kementerian Kesihatan sebelum dibenar mengamal perubatan tradisional.

Mengenai kawalan terhadap pengamal asing yang beroperasi dalam negara Liow berkata, pihaknya bekerjasama rapat dengan Jabatan Imigresen bagi tujuan mengesan mereka, dan pengamal asing yang memohon visa untuk bekerja di Malaysia perlu mendapatkan surat sokongan dari Bahagian Perubatan Tradisional dan Komplementari (BPTK) terlebih dahulu.

"BPTK akan menilai kesahihan kelayakan pengamal itu dan pengalaman mereka sebelum menyokong sebarang permohonan," katanya. - BERNAMA

No comments:

Related Posts with Thumbnails