Rakan SIMAAS anda!

PETIKAN HADIS

Posting Terbaru!

Posting Terbaru!

Thursday, October 8, 2009

Gempa Bumi: Kebenaran Al-Quran..


Amaran dan peringatan telah banyak Allah berikan kepada umat terdahulu sebagai pengajaran dan pedoman buat manusia akhir zaman ini. Namun sejak akhir-akhir ini sering kali terjadi bencana dan peristiwa yang kadang-kadang sukar diterima akal logik manusia bahkan pada zaman yang serba canggih sekarang. Namun kuasa dan peringatan dari Allah kepada manusia telah mengatasi segala-galanya supaya manusia tidak terus leka dengan apa yang dilihat dan dicapai oleh manusia sekarang semuannya adalah atas izin Allah SWT.

Ingatan kita masih lagi segar dengan peristiwa tsunami yang telah melanda Acheh pada 2004, tumbangnya WTC di New York 2001 serta kaitannya dengan ayat Al-Quran. Dan terbaru adalah peristiwa gempa bumi di Padang turut tidak ketinggalan kaitannya dengan potongan ayat Al-Quran. Mari kita sama-sama panjangkan fakta yang dipetik dari blog Bujang Susah direnung dan difikirkan kebesaran dan kebenaran Al-Quran.


Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam 8.52. Cuba lihat Al-Quran! demikian bunyi pesan singkat yang beredar. Siapa pun yang membuka Al-Qurâan dengan tuntunan pesan singkat tersebut akan merasa kecil di hadapan Allah Swt. Demikian ayat-ayat Allah Swt tersebut:

17.16 (QS. Al Israaâ ayat 16): Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.

17.58 (QS. Al Israaâ ayat 58): Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya) , melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).

8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Firâaun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.


Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa kemarin di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kedurhakaan, dan juga dengan keadaan Firâaun dan pengikut-pengikutnya.

[sumber: eramuslim]

1 comment:

BUJANG SUSAH said...

jawapan untuk error saudara.. cuba >>>> CLICK DISINI.

Related Posts with Thumbnails