Rakan SIMAAS anda!

PETIKAN HADIS

Posting Terbaru!

Posting Terbaru!

Tuesday, October 13, 2009

Kehebatan Istikharah Terbukti


Ini adalah satu kisah contoh seorang hamba yang pernah melakukan Solat Istikharah ketika epilog diri tidak mampu memberi gambaran yang pasti dan akhirnya kepada Allah jualah tempat untuk memohon sebenar-benar petunjuk. Moga dapat membantu mereka yang sedang mengalami dilema yang sewaktu dengannya..InsyaAllah.


Pernah suatu ketika dahulu, seorang berada di dalam dilema dalam membuat satu keputusan besar tentang masa depannya. Beliau pernah berkasih-kasihan dengan seorang jejaka (jejaka A). Kasih mereka berdua tiba-tiba menghadapi situasi salah faham dan berakhir dengan kekecewaan. Si gadis lalu membawa diri dan mencari kasih baru. Beliau bertemu dengan seorang jejaka (jejaka B) lalu berkenalan, bercinta, bertunang dan merancang saat perkahwinan.

Ketika itulah baru si gadis mula sedar segala konflik yang berlaku di antara jejaka A dan dirinya hanyalah berpunca daripada salah faham. Masing-masing mempunyai salah. Masing-masing memohon maaf. Namun bagi si gadis, beliau tidak lagi boleh berbuat apa-apa kerana dirinya telah menjadi tunangan orang. Di dalam hatinya terdetik niat untuk memutuskan pertunangan dengan jejaka B, tetapi apakah salah jejaka B. Jejaka B baik dan telah menunjukkan kesungguhan.

Semuanya ibarat kisah cinta di dalam novel-novel yang sering menjadi santapan minda di waktu kesunyian. Tidak beliau sangka situasi rekaan itu menjadi kenyataan di dalam dirinya. Cintanya sebenar pada jejaka A.Apabila ditanya ibu bapa, mereka menyarankan agar meneruskan sahaja dengan jejaka B. Apabila ditanya diri sendiri, beliau ingin memutuskan sahaja. Hati beliau kini telah beralih semula kepada jejaka A. Jika tidak kerana agama dan adat, sudah tentu beliau melakukan apa sahaja yang terlintas di hati.

Apabila beliau meminta nasihat saya, saya juga menjadi buntu, tetapi saya mencadangkan beliau untuk berikstikharah di tengah malam sunyi.Pada pagi hari itu, beliau ternanti-nanti petunjuk tuhan, menanti sesuatu untuk berlaku, menanti bisikan suara hati.“Tak ada apa pun,” kata beliau kepada saya.“Sabarlah dan buat lagi malam nanti.” Saya menyuruhnya mengulangi istikharahnya.Di pagi kedua, beliau masih ternanti-nanti. Penantian membawa ke tengahari.

Di tengahari beliau masih kebingungan. Kebingungan yang membawa hingga ke petang.Inisiatif dan kesungguhan beliau memohon petunjuk Ilahi akhirnya mendatangkan ketenangan buat dirinya sendiri. Semua saat-saat memaksa diri untuk melawan kantuk itu berbaloi. Hanya pada petang itu, barulah kebuntuannya hilang. Beliau mendapat pengakuan daripada jejaka B sendiri, sebenarnya jejaka B sudah berkeluarga.

Ini adalah sebuah kisah kehebatan istikharah..Wahai pasangan bercinta, kaji selidik lah dahulu jika kamu ada masalah semasa bercinta samada kesalahan sengaja atau tidak sengaja dan kesilapan yang pasangan kamu buat dahulu. Hargailah detik2 manis dan saat kebahagiaan kamu dahulu. Cubalah fahami apa yang berlaku, dengar dengan teliti apa masalah pasangan kamu, dengar penjelasannya. Biarlah salah faham kamu tu diselesaikan. Janganlah buat keputusan terburu untuk berpisah, sanggupkah kamu hadapi perpisahan ini.

Saya telah lalu pengalaman ini, ia amat berat dan menyakiti hati saya. Sebab itulah saya membawa diri ke Mekah untuk mencari ketenangan abadi. Luka di hati saya sukar untuk sembuh. Kekecewaan sesangat.

Sumber:Taman2Syurga@yahoogroups.com/blog Bujang Susah

4 comments:

tice said...

salams anakanda.

Tepat sekali kita memohon petunjuk dari ALLAH tika menghadapi kebuntuan..InsyaAllah petunjuk dariNya yang terbaik walaupun kita rasa pahit tapi kita mesti REDA...Sumer kejadian itu ada JUTAAn HIKMAHsnyer..

Kita akan tahu 1 hari nanti..Biasanya luka dihati,payah dilupakan..namun dengan senantiasa mengingatiNYA...sumernyer pasti akan beransur-ansur hilang walaupun x 100%..InsyaAllah...

Ummi senantiasa doakan kebahgiaan anakanda

~ana SoLehah~ said...

:-)

Sesungguh-Nya Allah Mengetahui 'teman' terbaek untuk kite..

Editor SIMAAS said...

To Ummi,
Bila membaca pandangan dan nasihat..rasa mcm ummi ade byk pgalaman..terima kasih krn sudi berkongsi pdpt..hanya Allah yg mampu mbalasnya..

To Ana,
Memang benar Allah lbh tahu apa yg tbaik utk hambaNya..tetapi tlalu sedikit yg bsbr dan bsyukur..

Editor SIMAAS said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts with Thumbnails