Rakan SIMAAS anda!

PETIKAN HADIS

Posting Terbaru!

Posting Terbaru!

Thursday, December 29, 2016

Budak Paling Bodoh

BUDAK PALING BODOH

Sambil menggunting rambut seorang pelanggan, Mamak tukang gunting menunjuk kepada Abu yang bermain di depan kedainya sambil berkata.

Mamak: “Tgk budak yang pakai baju power ranger tu adalah budak yang paling bodoh di dunia."

Pelanggan: “Naper awak cakap macam tu mamak?”
...
Mamak: “Awak tgk ni..”sambil memanggil Abu datang kepadanya.

Kemudian Mamak tu menunjukkan 2 helai wang kertas kepada Abu. Satu RM1 satu RM10 dan berkata pada Abu “Nah awak ambil la duit ni, awak pilih yang mana?”

Abu mengambil duit RM1 dan mengucapkan terima kasih dan terus berlari.

Mamak:” Hahaha kan saya dah kata! budak tu bodoh. Saya dah berpuluh kali tak terkira suruh dia pilih duit, dia mesti pilih duit yang paling sikit. hahaha!”

Dollah yang melihat kejadian tu bertanya kepada Abu.

Dollah: “Abu pesal ko tak ambik duit RM10 tu?”

Abu: “Aku takkan dapat duit RM1 lagi setiap hari kalau aku ambil duit RM10 tu. Ini kerana Mamak tu selalu suka kalau aku amik duit RM1. Kalau aku ambil RM 10 tu, permainan akan tamat."

Dollah: “haha ko budak paling bijak dalam dunia."

Moral Of the story:

1. Ramai yang merasakan lebih bijak dibandingkan orang lain, sehingga mereka selalu memandang rendah kepada orang lain. Sebenarnya ukuran kepandaian seseorang hanya TUHAN yang mengetahuinya. Alangkah bijaksananya kita jika tidak menganggap diri sendiri lebih bijak dari orang lain.

2. Perbezaan orang yang berjaya dengan orang kurang berjaya adalah, orang yang berjaya berfikir untuk hari esok, orang kurang berjaya berfikir untuk hari ini.

#sm #silameninggal

No comments:

Related Posts with Thumbnails